Veel dashcams hebben tegenwoordig een GPS functie. Een dashcam met GPS slaat de coördinaten op van de plekken waarop is gefilmd. Klinkt leuk, maar wat heb je er eigenlijk aan? En wat voor type GPS dashcams zijn er verkrijgbaar?

GPS > Global Positioning System

Het global positioning system, of GPS, is de commerciële naam voor een door de Amerikanen opgesteld satellietsysteem om een plaats op aarde te kunnen bepalen. Het is in 1967 gelanceerd om destijds te helpen bij het bepalen van de locaties van strijdkrachten van het Amerikaanse leger. Het hele systeem bestaat uit 24 satellieten die in een vaste baan om de aarde draaien en met bepaalde intervallen signalen uitzenden. Deze signalen kunnen op aarde worden opgevangen door een GPS ontvanger om op die manier vrij nauwkeurig (2-10 meter, afhankelijk van het gebruikte systeem) de huidige plaats vast te kunnen stellen.

GPS slaat de coördinaten op

Een dashboard camera met GPS is dus in staat om te bepalen waar hij op een bepaald moment is. Een dashcam met GPS ontvanger slaat alle coördinaten op van de plekken waarop met de dashboard camera is gefilmd. Dit houdt in dat er een speciaal bestand op de MicroSD kaart wordt aangemaakt waarop alle coördinaten worden opgeslagen samen met tijd en datum. De GPS bestanden kunnen later aan de opgenomen video’s worden gelinkt doordat ook tijd en datum worden opgeslagen. Op die manier weet je dus op welke GPS locaties bepaalde video’s zijn gemaakt en kan ook de afgelegde route worden weergegeven. Met speciaal ontwikkelde software kunnen alle gegevens eenvoudig worden afgespeeld, zoals hieronder te zien is.

GPS om snelheid bij te houden

Een dashcam met GPS heeft misschien wel als belangrijkste voordeel de optie om de snelheid weer te geven. Een dashboard camera met GPS functie heeft altijd de mogelijkheid om de actuele snelheid te laten zien in het beeld. De snelheid wordt meestel in de hoek rechts- of linksonder in het beeld weergegeven. Het voordeel hiervan is dat bij een eventueel ongeluk de huidige snelheid kan worden aangetoond. Hiermee heb je waardevolle extra informatie als de andere partij beweert dat je te snel hebt gereden terwijl dit wellicht niet het geval was.

Type GPS op je dashcam

In principe zijn er twee verschillende type GPS modules voor een dashcam; ingebouwde GPS of externe GPS. Bij ingebouwde GPS zit de GPS module verwerkt in de dashcam en is daardoor niet zichtbaar. Bij externe GPS is de GPS module los van de auto camera. Hij wordt in dat geval vaak los geleverd en kan op de dashcam worden aangesloten met een kabel. Soms zit de externe GPS module vast aan de houder en hoeft hij niet apart te worden geïnstalleerd. Een externe GPS module heeft als voordeel dat over het algemeen de ontvangst beter is dan bij een ingebouwde GPS. De externe GPS module kan vaak met een plakstrip op de vooruit worden bevestigd zodat deze goed contact met een satelliet kan maken.

GPS in je dashcam, handig of overbodig?

Als je een dashcam gebruikt voor de veiligheid en om eventuele incidenten in het verkeer vast te leggen is de GPS een erg handig hulpmiddel om de snelheid aan te kunnen tonen. Daarnaast kan met de GPS functie duidelijk worden aangetoond waar een bepaald incident heeft plaatsgevonden. Het feit dat tegenwoordig vrijwel elke dashcam is uitgerust met een GPS functie zorgt dat je vaak geen afweging meer hoeft te maken. Bovendien zijn auto camera’s met GPS vaak niet eens veel duurder dan auto camera’s zonder GPS. In onze winkel zijn hier alle dashcams met GPS te vinden.

GPS data met video op PC bekijken

De meeste dashcams met GPS van een bekend merk worden geleverd met software die speciaal voor dat merk is ontwikkeld. De beste gratis software voor dashcams met GPS is Registrator viewer (DataKam player voor Mac computers). Bekijk de download pagina om de software te installeren.