Steeds meer mensen gebruiken een dashcam om hun auto te beveiligen als deze bijvoorbeeld geparkeerd staat. Ze willen dan graag op afstand kunnen meekijken om een oogje in het zeil te houden of zelfs meldingen ontvangen wanneer iemand in of rondom de auto is geweest. Om op afstand te kunnen communiceren met je dashcam zul je een dashcam met Cloud functie moeten hebben. Zo'n dashcam is continu verbonden met een externe 'Cloud' server waardoor je vanuit overal ter wereld toegang hebt tot je dashcam. Bekijk hier alle Cloud dashcams.

De Cloud functie werkt anders dan Wifi dat op veel meer dashcam wordt gebruikt. Bij Wifi zendt de dashcam zelf een Wifi signaal uit waarop je via je telefoon kunt inloggen. Het probleem met Wifi is dat het bereik van het Wifi signaal maar beperkt is, net zoals bijvoorbeeld bij je thuis. Hierdoor moet je je meestal binnen een straal van 10 meter van de dashcam bevinden om ermee te kunnen verbinden.

Cloud systeem

Dashcams met Cloud functie hebben vaak een eigen 'dedicated' App en PC viewer. BlackVue heeft bijvoorbeeld hun eigen BlackVue 'Over the Cloud' dat je met een App of via de desktop kunt gebruiken. G-Net gebruikt het nieuwe withCLOUD systeem. Deze Apps en programma's maken het erg eenvoudig om te kunnen communiceren met je dashcam. Zo kun je bijvoorbeeld beelden bekijken en/of downloaden of op afstand instellingen wijzigen. Ook kun je via de App meldingen ontvangen wanneer iets in of rondom de auto is gebeurd. Soms is het ook mogelijk om via de dashcam te praten met de bestuurder. Dit laatste kan handig zijn voor transportbedrijven die met hun chauffeur willen communiceren. Ook is het mogelijk om een

Manier van verbinden

Afhankelijk van het type dashcam kan deze op één of twee manieren worden verbonden met het Cloud systeem: via een Wifi Hotspot in de auto of via een SIM kaart in de camera. In het eerste geval dient de dashcam met een aanwezige Wifi Hotspot in de auto te worden verbonden, lang niet alle auto's hebben deze optie. In het tweede geval kan in de dashcam zelf een SIM kaart worden geplaatst. In beide gevallen is de dashcam direct of indirect met het mobiele netwerk verbonden, een hotspot in de auto komt in zijn plaats namelijk weer tot stand door een SIM kaart die in de auto zit verwerkt.

De dashcam is dus via het mobiele netwerk verbonden met de Cloud server. Voor deze verbinding zul je daarom een SIM kaartje met Data abonnement nodig hebben.

Gecomprimeerde video's

FullHD of 4K videobestanden zijn vaak erg groot, soms wel honderden MB's. Het is vrijwel onmogelijk (en onbetaalbaar) om al deze bestanden via je mobiele data naar de Cloud te sturen en ze daar op te slaan. Meeste SIM data abonnementen gaan bijvoorbeeld maar tot 20GB en zelf aan 'onbeperkte' abonnementen zit uiteindelijk ook een gebruikslimiet. De manier van opslag werkt dan ook nét even anders dan op de MicroSD kaart. De dashcam stuurt in feite van elke video een kleine en gecomprimeerde video (vaak in VGA resolutie) naar de Cloud. Hierop zijn niet veel details zichtbaar maar het is nét genoeg om een situatie te kunnen herkennen. Je kunt de originele video vervolgens via de App of PC direct op je computer of telefoon downloaden.

Cloud opslag en Live view

De video's worden dus als gecomprimeerde bestanden opgeslagen in de Cloud. Bij BlackVue krijg je standaard 5GB aan Cloud opslag, dit is dus goed voor zo'n 18 uur aan video's. Hierna worden de oudste bestanden automatisch verwijderd voor nieuwere bestanden. Naast het opslaan van beelden is het ook mogelijk om Live mee te kijken met de dashcam. Onderstaande tabel geeft een inzicht in het dataverbruik dat hiervoor nodig is.

Wat zijn de kosten?

Naast dat dashcams met Cloud optie zelf meestal al niet goedkoop zijn, zit aan het (ongelimiteerde) gebruik van de Cloud service ook een prijskaartje. Bij BlackVue kun je met het gratis plan tot 10 minuten per dag live meekijken en maximaal 100 views of downloads per maand uitvoeren. Naast deze kosten heb je natuurlijk ook een Hotspot of SIM kaart met flink data abonnement nodig. De video bestanden zijn vaak erg groot waardoor je een flink aantal GB's per maand zult verbruiken.